Neutralisation af kanin

Kastration og sterilisation af kaniner
Mange mennesker bliver overrasket over at høre, at det kan være bedst for kaniner at blive kastreret eller steriliseret, og som kaninejer skal man vide, at det er en mulighed at få sine kaniner neutraliseret. Kaninen er et kæledyr, der stadig har alle sine naturlige instinkter intakte. Dette kan medføre problemer så snart kaninen bliver kønsmoden. Kaninen kan begynde at bide, strinte, markere overalt med afføring, lugte og den vil lide under at være seksuelt frustreret, fordi den ikke kan få afløb for sit naturlige behov.

Kaniners naturlige adfærd
Kaniner er fra naturens side indrettet til at få unger med 31 dages mellemrum. Dette skyldes at der er et stort svind i kaninbestande, da de i naturen er udsatte for mange rovdyr. Så for artens overlevelse er kaniner indrettet til at kunne levere mange, mange unger gennem deres levetid. Hunkaninen er derfor ofte i brunst og hankaninen er evigt klar til parring.

Tamkaninerne er ikke styret af en specifik parringssæson, men er fertile hele året rundt. Det betyder faktisk, at tamkaninerne konstant er styret af et højt hormonniveau i modsætning til vildkaninen. Det har den effekt, at de er mere territoriale, mere pirrelige og lider også under et højere stressniveau.

En kanins reproduktions system er udviklet til konstant reproduktion over en relativt kort levetid. Når reproduktion modarbejdes, men livmoderen er overladt intakt, kan der opstå problemer. Hunkaniner er skabt til at føde en masse unger løbende igennem deres liv, hvilket (heldigvis) sker for de færreste kælekaniner. Derfor går der uorden i reproduktionssystemet og risikoen for kræft øges markant, når systemet ikke bruges som det er bygget til. Det betyder at hunkaniner har en større risiko for at få livmoderkræft.

Sterilisation af hunkanin

Så snart hunkaninen i en alder af 4-6 måneder bliver kønsmoden er det en god idé at få hende steriliseret. En sterilisering af en hunkanin betyder, at hun vil blive mere rolig, mere kælen og samtidig mindre destruktiv i sin adfærd.
Dyrlægen kan vælge at fjerne både æggestokkene og livmoder, eller hvis det er en ung kanin så kun æggestokkene.

Kastration af hankanin
Hankaninen kan kastreres så snart testiklerne falder ned, hvilket sker når han er omkring 3-5 måneder. Hankaniner kan ligesom hunkaninerne blive aggressive, når de er blevet kønsmodne.

Operationen
Kaniner skal ikke faste før operationen. Kaniner kan ikke kaste op, så det er der ingen risiko for under operationen, og kaniner bør aldrig have lov til at få en tom fordøjelseskanal.

Vi anbefaler at man tager en lille madpakke med kaninens yndlingsfoder, som den kan nippe af både før og efter indgrebet hvis den får lyst.
Kaninerne ligger på varme under og efter operationen. De kan komme hjem samme dag.
Ingen operation er  100% risikofri, og hver kaninejer skal træffe en beslutning om at lade sin kanin neutralisere på individuel basis, i samråd med en dyrlæge.
Men der er masser af grunde til at sterilisere / kastrere din kanin.